fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Qui som

Orígens de l'Associació Masia de Castelló

A finals dels anys 90 la gent del municipi pujava a Castelló a fer berenars, a gaudir del dia de la mona, a fer festes… I no va ser fins un 13 de desembre, que és la Festa Major de Castelló, per Santa Llúcia, quan, mentre celebraven la festivitat amb fogueres pels carrers embullats del poble abandonat, van pensar, “Perquè no ho arreglem? Sabeu què quedaria molt bé aquí, un pessebre vivent!”.

Aquesta és la llavor de l’actual Associació Masia de Castelló, una colla d’amics que passaven les festes als dos carrers per on es podia circular –a l’era de dalt i poca cosa més- una nit freda d’hivern.

I des de llavors la cosa no va fer més que créixer.

Creació de l'Associació

L’any 1998 va néixer legalment l’Associació Masia de Castelló, que va engegar un projecte de recuperació del patrimoni arquitectònic, històric, cultural i natural del poble abandonat de Castelló i els seus voltants. La fundació va ser el 8 de maig, quan es va inscriure al registre d’associacions de la Generalitat de Catalunya, amb un pressupost per al primer exercici de 100.000 pessetes.

Fins llavors, Castelló era un indret inaccessible, era un poble que va quedar abandonat a principis dels anys 50. Els antics habitants van marxar del poble perquè no hi havia aigua corrent, ni electricitat, i en la seva marxa van endur-se les teules de les cases, fet que va provocar que les cases s’enrunessin. A causa de l’avançat estat de deteriorament del poble, la natura va recuperar allò que li havien manllevat durant segles enrere. La runa ja estava coberta de vegetació i arbres i ja no es podia passejar pels carrers i places.

Gràcies al treball i entrega de tots els voluntaris s’ha fet possible que Castelló recuperi carrers, places, cases, eres, cisternes, trulls, forns de pa, el rentador, marges, camins… espais abandonats que temps enrere havien estat plens de vida.

L’objectiu de l’Associació és treballar per recuperar part de la història del poble, per preservar un espai i donar-li un ús públic. Que tothom pugui pujar a Castelló i gaudir-ne de l’espai. Perquè Castelló pugui ser un referent de futur integrador d’un territori respectuós amb el seu passat i el seu entorn. L’Associació desitja que el camí de la recuperació serveixi per potenciar iniciatives i crear activitats culturals al nostre poble i entorn.

Perquè quan li preguntes als que cada setmana pugen a Castelló a recuperar el poble et diuen: “Perquè volem recuperar el patrimoni, i perquè ens agrada.” I això és el que enamora d’aquesta iniciativa. Tothom hi és benvingut i tota ajuda sempre és poca.

Donació de cases

L’any 1998, amb la creació de l’Associació, es va a donar a conèixer a tots els propietaris de les cases de Castelló el projecte de recuperació del poble abandonat, amb la intenció de que donessin la propietat a l’Associació per tal de reconstruir-les. Nou propietaris van fer la donació d’11 cases del poble, i a partir d’aquestes es va iniciar el desenrunament i la recuperació.

El 5 de juny de 2008 a la sala polivalent de Vandellòs va tenir lloc la signatura davant de notari de l’acte de cessió d’11 propietats a l’Associació de la Masia de Castelló, i així es tancava l’acord de compromís verbal realitzat 10 anys abans. Amb aquesta signatura, l’Associació va poder seguir treballant per tal de recuperar la història, per preservar l’espai i donar-li un ús i una utilitat pública.

El 9 d’agost de 2008, coincidint amb la Rústic Festa, es van iniciar els actes d’agraïment als propietaris que havien cedit les cases. Es van descobrir les plaques de cada casa donada. A la placa hi consta el renom de la casa i el nom del propietari que l’ha donat, tal com consta als estatuts de l’Associació Masia de Castelló. Tant per l’Associació com per Castelló, aquests ha estat un moment molt important, i amb ell s’ha posat un punt i seguit a les tasques de recuperació.

Les 11 cases cedides inicialment i els seus propietaris són:

 • Casa Miquel (Elvira Boquera Saladié)
 • Casa Guirro (Dolores Guirro Escoda)
 • Casa Pacara (Agustina Auví Margalef)
 • Casa Salvador la Xata (Salvador Saladié Ros)
 • Casa Pep (Salvador Saladié Rosa)
 • Casa Quicosanto (Pepita Gil Nolla)
 • Casa Cisco el Ros (Manel Barceló Jardí)
 • Casa Santo (Josep Gil Castellví)
 • Casa Pati de Cal Santo (Josep Gil Castellví)
 • Casa Moquet (Josep Saladié Gil)
 • Casa Perepep (Nicasi Barceló Saladié)

Des de l’Associació Masia de Castelló no ens cansem de donar les gràcies per aquest acte de generositat i compromís, el punt de partida de tot plegat. Perquè sense aquest gest desinteressat res hagués començat, perquè vau adquirir un compromís amb l’Associació, amb una idea, amb uns projectes, i continuem escrivint la història de Castelló.

Junta

Al 2021 s’han renovat els càrrecs de la junta, segons la votació dels socis celebrada el 26 de juny.
La nova directiva és la següent:

Santiago Nomen Barceló
President

Remigi Margalef Escoda
Tresorer

Anna Sirisi Anguera
Secretària

Santiago Guirro Escoda
Vocal

Irema Ferrez Vega
Vocal

Xavier Espelta Barceló
Vocal

Manel Barceló Margalef
Vocal

Jesús Mora Gil
Vocal

Conrad Solé Altés
Vocal

Alba Font Barnet
Vocal

Rosa Nomen Barceló
Vocal